Wat is het verschil tussen watergedragen en synthetische lakken?

Als het gaat om het schilderen van oppervlakken zoals houtwerk, meubels of metalen onderdelen, zijn er verschillende soorten lakken beschikbaar om uit te kiezen. Twee van de meest voorkomende soorten lak zijn watergedragen en synthetische lakken. Hoewel beide typen lak vergelijkbare resultaten kunnen opleveren, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van watergedragen en synthetische lakken.

Overzicht van de belangrijkste verschillen:

 1. Samenstelling: Watergedragen lakken zijn op waterbasis en bevatten weinig of geen oplosmiddelen, terwijl synthetische lakken op oliebasis zijn en oplosmiddelen bevatten zoals terpentine of white spirit.
 2. Droogtijd: Watergedragen lakken drogen veel sneller dan synthetische lakken. Hierdoor kun je de laklagen sneller opbouwen en het project sneller afronden.
  Je moet wel iets sneller werken om aanzetten te vermijden door de snelle droogtijd van de verf.
 3. Geur: Synthetische lakken hebben een sterke geur vanwege de oplosmiddelen, terwijl watergedragen lakken veel minder ruiken.
 4. Milieu-impact: Watergedragen lakken zijn milieuvriendelijker dan synthetische lakken, omdat ze minder schadelijke stoffen bevatten en minder vervuilend zijn.
 5. Toepassingen: Synthetische lakken zijn over het algemeen beter geschikt voor toepassingen buiten, omdat ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Het rek- en krimpvermogen ligt hoger dan bij watergedragen lakken waardoor de kans minder groot is dat de verf zal afpellen. Watergedragen lakken zijn beter geschikt voor binnentoepassingen omdat ze minder vergelen.
 6. Glans: Synthetische lakken hebben een hogere glans dan watergedragen lakken en bestaat niet in een matte variant. Wilt u graag een matte afwerking, dan biedt enkel een watergedragen lak deze mogelijkheid.
 7. Kleurvastheid: Synthetische lakken zijn minder kleurvast dan watergedragen lakken. Bij lichte kleuren zullen ze vergelen, bij donkere kleuren zullen zij sneller de kleur en glansgraad kwijt geraken met een doffere en ‘afgeschijnd’ resultaat tot gevolg.
 8. Gemak: er bestaan synthetische lakken in een 1 pot systeem. Hierdoor hoef je niet eerst een grondlaag aan te brengen.

Wanneer kies je voor watergedragen lakken en wanneer voor synthetische lakken?

De keuze tussen watergedragen en synthetische lakken hangt af van verschillende factoren, waaronder het type oppervlak dat je wilt schilderen, de toepassingsomstandigheden, je persoonlijke voorkeuren en de gekozen kleur. Over het algemeen zijn watergedragen lakken een goede keuze voor binnentoepassingen zoals deuren, ramen en plinten. Ze zijn milieuvriendelijker, geurloos en drogen snel, waardoor je het project sneller kunt afronden. Bovendien vergelen/ verkleuren watergedragen lakken niet, waardoor ze een meer duurzame afwerking bieden.
Synthetische lakken zijn een goede keuze voor buitenhoutwerk zoals ramen, deuren, schuttingen en dakgoten. Ze zijn duurzamer en beter bestand tegen weersinvloeden dan watergedragen lakken, door hun groter rek- en krimpvermogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk project uniek is en verschillende eisen kan stellen aan de gebruikte lak. Het is daarom altijd verstandig om professioneel advies in te winnen bij het selecteren van de juiste lak voor jouw project.
De keuze hangt af van verschillende zaken;

 • De ondergrond (hout, aluminium, PVC,…) (reeds geschilderd / ongeschilderd)
 • De gekozen kleur (licht – donker – …)
 • De orientatie richting (bv felle opwarming bij de zuidkant)
 • De mogelijkheid om bv ramen lang te laten openstaan (droogtijden)
Schilderwerken Schyvens-blog-watergedragen en synthetische-verf

Binnendeur geschilderd in de kleur van de muur met een matte lak op waterbasis.

Schilderwerken Schyvens-blog-watergedragen en synthetische-verf

Voordeur geschilderd met een synthetische verf. Kleur: RAL 9001

Schilderwerken Schyvens-blog-watergedragen en synthetische-verf

Synthetische lak met hoge glansgraad.

Contacteer Schilderwerken Schyvens

Wenst u graag meer informatie? Zit u met een dringende vraag? Of laat u uw project graag bekijken door een professional? Neem contact met ons op!

Laten we kennis maken